Εικόνα 1:

Έντονες υπερκερατώσεις (κάλοι που δεν πονούν) και στα δύο κάτω άκρα. Αυτές οι βλάβες μπορεί να προληφθούν με κατάλληλες κρέμες για ενυδάτωση του ποδιού, ειδικές κάλτσες, ειδικά ορθοπεδικά υποδήματα και ειδικά πέλματα. Όταν υπάρχουν υπερκερατώσεις πρέπει να αφαιρούνται είτε από το γιατρό είτε από ειδικό ποδοθεραπευτή σε τακτικά διαστήματα.

 

Εικόνα 2:

Έντονη ξηροδερμία που οδήγησε σε ρωγμές της επιδερμίδας και υπερκερατώσεις. Αυτές οι βλάβες προλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο όπως στην Εικόνα 1.

 

Εικόνα 3:

Έλκος που κρυβόταν κάτω από υπερκεράτωση και εμφανίστηκε μετά από καθαρισμό του κάλου. Για αυτό το λόγο οι υπερκερατώσεις πρέπει να αφαιρούνται έγκαιρα.

 

Εικόνα 4:

Παραμόρφωση των κάτω άκρων με οστά που προεξέχουν και ατροφία των μυών. Οι βλάβες αυτές είναι αποτέλεσμα της βλάβης των νεύρων εξαιτίας του διαβήτη.

 

Εικόνα 5:

Υπερκεράτωση μεταξύ των δακτύλων. Αυτές προλαμβάνονται με τη χρήση μιας γάζας ή ειδικών επιθεμάτων μεταξύ των δακτύλων.

 

Εικόνα 6:

Αλλαγή χρώματος του δέρματος χωρίς πόνο μετά από τραυματισμό, που λόγω της νευροπάθειας αυτός δεν έγινε αντιληπτός από τον ασθενή.

 

Εικόνα 7:

Παραμελημένη δυσμορφία νυχιών σε ασθενή με διαβήτη που μπορεί να τραυματίσει το πόδι.

 

Εικόνα 8:

Αυτόματη (χωρίς τραυματισμό) δημιουργία φυσαλίδων σε πόδι διαβητικού ασθενή.

 

Εικόνα 9:

Γάγγραινα μικρού δακτύλου απο περιφερική αρτηριοπάθεια. Σε περίπτωση που δείτε τέτοια βλάβη στα πόδια σας ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.